Goede informatie over het behandeltraject is essentieel voor de patiënt om de regie te houden over hun eigen zorg. Hierbij gaat het niet alleen om de inhoud, maar vooral ook over de impact op de patiënt zelf. Voorlichting met Virtual Reality (VR) geeft een levensechte beleving. Dit zorgt ervoor dat hij of zij de behandeling of ingreep al een keer heeft ‘meegemaakt’ en dat de patiënt de informatie beter kan onthouden. Hierdoor verbetert de communicatie tussen de patiënt en zorgprofessional én tussen patiënt en naasten.
Levensecht voor meer impact
De ervaring leert ons dat de inzet van VR op een positieve manier bijdraagt aan het voorbereiden en informeren van patiënten én zorgprofessionals. Met een 360° VR-video is het voor de patiënt mogelijk om specifieke behandelingen levensecht te beleven in de behandelkamer, wachtruimte of zelfs thuis. VR-video’s prikkelen meerdere zintuigen tegelijk, waardoor de impact veel groter is dan een gewone video, poster of leesmateriaal. Je hersenen slaan een VR-beleving als een herinnering op, met als resultaat dat je voor je gevoel de behandeling al eens eerder hebt ondergaan. Hierdoor zijn patiënten over het algemeen minder angstig voor de daadwerkelijke behandeling of ingreep. De kracht van VR ligt dus in de beleving.
Dr. Martina Porath, gynaecoloog bij het MMC:
‘VR video’s zijn een uitstekende manier om patiënten te informeren over hun aankomende behandelingen. Het is een échte ervaring. Je kunt het op geen betere manier uitleggen.‘
Willem – 37 jaar:
‘Mijn vrouw zou gaan bevallen via een keizersnede. Met de VR video heb ook ik mij hierop kunnen voorbereiden en heb ik mijn vrouw goed kunnen ondersteunen. Het ging precies zo als in de video.’
Ontdek het zelf!
Wil je zelf ervaren wat een VR-voorlichtingsvideo kan betekenen voor een patiënt? Bekijk de video!
Ervaringen in de praktijk
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het gevoel van aanwezigheid groter is bij het bekijken van een video met VR, vergeleken met een normale (2D) video (Slobounov, Baumgartner), en dat mensen informatie beter kunnen onthouden (Slovounov, Krokos, Makowski). Dit zorgt ervoor dat VR een zeer geschikt kanaal is om patiënten goed voor te lichten op hun komende behandeling. Omdat patiënten het gevoel krijgen alsof ze zelf bij de behandeling zijn en ze de informatie over de behandeling beter kunnen onthouden, zijn ze minder angstig voor de behandeling.
Dit kwam ook duidelijk naar voren in een studie naar de inzet van VR video’s om kinderen voor te bereiden op hun MRI onderzoek (Ashmore). Alle kinderen lieten weten dat ze beter begrepen wat hen te wachten stond en 63% gaf aan zich meer op hun gemak te voelen. Daarnaast werd er in 63% van de gevallen tijd bespaard op de voorbereiding en op de scantijd omdat de kinderen beter stil lagen. De video leidde zelfs tot een forse vermindering van het aantal algehele narcose verzoeken.